--> Към началото

ВНВМУ "Н.Й.Вапцаров" - гр. Варна

Випуск 80 (1961 - 1966 г.)

Награди „СНИМКА ПРЕД РАЗГЪНАТОТО ЗНАМЕ НА ЧАСТТА”

Иван Ламбов Петков Годината е 1965. След повече от година закъснение, най-после курсантът от Висшето Народно Военноморско Училище „Никола Йонков Вапцаров” мичман Иван Ламбов Петков получава наградата „Снимка пред разгънатото знаме на ВНВМУ”, съгласно заповед на Комадващия Военно-Морския Флот на Народна Република България вице-адмирал Иван Добрев (Странджата). Причината е „проявени високи морално-волеви сили и професионални умения на кораб при сложна хидро-метеорологична обстановка”. Това Ламбича е написал на гърба на снимката. А по-подробно обстановката е била следната (преразказвам разказа на Иван): Учебен кораб Вапцаров "Бяхме на плаване с учебния кораб „Вапцаров” (старата дървена гемия) до Созопол. На връщане ни хвана страхотна буря, почти всички изпопадаха от вълната и хранеха рибите… На мостика останахме само командирът, матросът-рулеви и аз, в ролята на щурман. Но трябваше да се върнем във Варна. И когато стигнахме, командирът ме похвали и каза, че ще ме представи за награждаване…" И по-нататък Иван е написал следното: „За спомен на съвипускника ми от ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров” Румен Тотев с най-добри чувства и пожелания за здраве, щастие и дълголетие.” Аз приемам тези пожелания с благодарност, за дълголетието ще коментирам чрез думите на малката ми дъщеря Весела, която когато беше около 10 годиншна, каза на баба си „да си жива докато си здрава”! А тук помествам снимката на курсант-мичман Иван Ламбов пред знамето на ВНВМУ „Вапцаров” в блога – нека ние да си спомним за онези години, а идващите след нас – да харесат и заобичат моряшката професия.


Дончо Донев Годината е 1964. Командирът на отделение на механиците от кл.отд. 321 ст. I ст. Дончо Донев е награден от Началника на ВНВМУ "Н.Й. Вапцаров" кап. I ранг Дичо Узунов със "Снимка пред разгънатото знаме на ВНВМУ" за отлична служба и успех.
Александър Първанов И Сашо Първанов е получил наградата си през 1964 год. - За добра работа като младши командир ст. I ст. Александър Цветков Първанов е награден с лична снимка пред знамето на ВНВМУ "Никола Й. Вапцаров".